www.pidilidi.sk www.pidilidi.sk
Potrebujete pomôcť? +420 725 518 759 (Po-Pi: 8-15)
0 Váš košík 0.00 €
Protetika Barefoot

Protetika Barefoot

Roman Opatřil V piatok 12. 03. 2021 Novinky

Prevažná väčšina novorodencov má pri narodení nohy zdravé. Podľa prieskumu firmy PROTETIKA však už pri vstupe do prvej triedy viac ako tretina detských nôh vykazuje niektorú z ortopedických deformít alebo vád. Je preto veľmi dôležité dbať na zdravý vývoj nožičiek detí.

K najdôležitejším podmienkam zdravého vývoja nohy patria:

  1. dobre zvolená veľkosť topánočky, ktorá zaistí dostatok priestoru neobmedzujúceho voľný pohyb medzi drobnými kĺby detskej nohy a obuvou.
  2. dostatok pohybu zabezpečujúceho potrebné množstvo propriocepcie.

Propriocepcie je schopnosť nervového systému zaznamenať zmeny vznikajúce vo svaloch a vo vnútri tela pohybom a svalovú činností a je nevyhnutná pre správnu koordináciu pohybu, svalový tonus, priebeh niektorých reflexov, registráciu zmeny polohy tela a pod. U detí potom tento proces prebieha predovšetkým cez detskú nohu.

Ak je to možné, najlepším riešením je poskytnúť dieťaťu dostatok pohybu na rozmanitých povrchoch naboso. Chôdza naboso navodzuje duševnú pohodu, pocit slobody a splynutie s prírodou, ďalej môže odstrániť niektoré bolesti (napr. Bolesti chrbtice) a posilniť imunitu. Prirodzeným spôsobom masíruje chodidlá a pôsobí na reflexné body.

V interiéri to možno dosiahnuť rozčlenením priestoru, v ktorom sa dieťa pohybuje, na zóny s rôznym typom povrchu - tatami, koberec s dlhým vlasom, kamienková dlažba a pod.

V exteriéri však sebou chôdza na boso môže priniesť rad rizík. Vo vonkajšom prostredí obuv chráni chodidlo pred zraneniami (sklo, kamene, tŕnie a ďalšie). V chladnom počasí má obuv funkciu tepelnej ochrany a za mrazov chráni pred omrzlinami.

Aj z týchto dôvodov vznikol v obúvanie nový trend - barefoot. Barefoot obuv sa snaží napodobniť prirodzenú chôdzu naboso.

Kolekcia Protetika Barefoot má nulový sklon podrážky medzi špičkou a pätou topánky. To pri chôdzi a behu zabezpečuje prirodzený postoj, kedy päta nie je vyššie ako špička a chodidlo môže prirodzene pracovať. Špička topánok je dostatočne rozšírená, tak aby sa v nej mohli prsty rozprestrieť, ako pri chôdzi naboso. Stielka nemá podporou klenby, nie je tak umelo podporovaná. Sila podrážky je maximálne 5 mm a umožňuje kontakt s povrchom a jeho vnímanie skrz receptory umiestnené v chodidlách. Zároveň je podrážka ohybná priečne i pozdĺžne.

Vďaka tomu je barefoot obuv ideálnym riešením pre pohyb dieťaťa v prostredí s mäkkými a 3D povrchy, ako je piesok, štrk, hlina alebo tráva. Na tvrdých povrchoch, ako je betón, dlažba, plávajúca podlaha, apod., Je potreba použitia barefoot obuvi z bezpečnostných aj zdravotných dôvodov zvážiť. Tiež u detí s už existujúcou vadou nôh je lepšie používanie Barefoot skonzultovať s odborným lekárom. Pre tieto prípady odporúčame našu klasickú vychádzkovú alebo prezúvková obuv Protetika Kids.