www.pidilidi.sk www.pidilidi.sk
Potrebujete pomôcť? +420 725 518 759 (Po-Pi: 8-15)
0 Váš košík 0.00 €
Správne čistenie a starostlivosť o obuv

Správne čistenie a starostlivosť o obuv

Roman Opatřil V piatok 19. 03. 2021 Novinky

Všeobecne by sa topánky nikdy nemali prať v práčke. Mohlo by dôjsť k poškodeniu drieku a podošvy. Mokré topánky musia byť sušené len pomaly a za žiadnych okolností na vykurovacom telese alebo na prudkom slnku, inak hrozí nebezpečenstvo, že koža bude tvrdá a krehká. Vložky by mali byť odstránené a topánky zaplnené novinami. Alternatívne je možné topánky umiestniť na napinák obuvi. Topánky nechajte pomaly a rovnomerne schnúť pri izbovej teplote.

Po každom vlhkom alebo mokrom čistení by mala byť hydroizolácie raz obnovená nástrekom.

Upozornenie: čistiace a / alebo hydroizolačné výrobky môžu zmeniť vzhľad a dojem z vonkajších materiálov. Než ošetríte celú topánku, uistite sa, že ste najprv otestovali výkonnosť alebo starostlivosť o výrobky na malej ploche. Nezabudnite si prečítať pokyny na použitie na vašom produkte.

Hladká koža (niekedy NAPA)

Čistenie hladkej kože

Pokiaľ chcete kožu ošetriť lakom na topánky alebo hydroizolačným sprejom, mali by ste topánky najprv vyčistiť. Odstránenie šnúrok uľahčí čistenie a zároveň zabráni ich znečistenia. Čo sa neuvoľnila štetcom alebo mäkkou handričkou, možno utrieť vlhkou handričkou. U škvŕn, ako je soľ, voda alebo stopy po snehu, nemožno zabrániť vlhkému čistenie. Na tento účel by mali byť topánky čistené špeciálnymi čistiacimi penami alebo šampóny podľa pokynov na použitie (najlepšie pre lepšiu stabilitu tvaru na napínaku obuvi).

Starostlivosť o hladkú kožu

Po správnom vyčistení by mala nasledovať správna starostlivosť o obuv. Lak by mal byť natretý na hladkú kožu. Potom počkajte, až vrstva laku na topánky zaschne, a vyleštite kožu obzvlášť mäkkou čistiacim handričkou. K tomu môžete použiť aj mäkké kefy. Vďaka leštenie obuvi sú topánky lesklé a chráni ich pred novými škvrnami. Dodržiavajte osobitné odporúčania pre starostlivosť o výrobky GORE-TEX.

Hrubá koža (NUBUK)

Čistenie hrubé (semišové) kože

Velúrovej a brúsenej kože, ako je nubuk, sa najlepšie čistí pomocou špeciálnych kief a čistiacich gúm. Pred čistením vždy kožu utrite kefou na topánky. Na tuhé nečistoty možno použiť šampón alebo penu na kožu. Vždy by sa mali používať jemné čistiace prostriedky. Ak je semiš suchý, mal by byť znovu zdrsnený semišovým kefou, pretože by sa tak uvoľnila štruktúra vlákien. Kožené topánky by sa nikdy nemali prať v práčke.


Starostlivosť o hrubú (semišovú) kožu

Vďaka svojmu drsnému povrchu je velúrová koža obzvlášť savá a vyžaduje osobitnú starostlivosť. Dodatočná hydroizolácia poskytuje topánkam dlhodobú ochranu pred vlhkosťou. Dodržujte pokyny pre použitie na príslušnom ošetrovacím prípravku. U položiek vybavených GORE-texom nižšie nájdete špeciálne odporúčania pre starostlivosť.

Čistenie a starostlivosť o lakovanou kožu

Na lakovanú kožu stačí výhradne vlhkú handričku a prostriedky pre starostlivosť bez rozpúšťadiel, pričom príslušný výrobok by mal byť najprv testovaný na malej ploche. Pred leštením obuvi suchou, mäkkou handričkou musí výrobky určené k starostlivosti úplne vyschnúť. Tvrdý kefa môže poškriabať lakovanú kožu alebo spôsobiť vážnejšie poškodenie, a preto by sa nikdy nemal používať. Nepoužívať impregnáciu.

Textilný materiál

Čistíme kefovaním, možno podľa druhu textilu a znečistenia tiež vytierať za vlhka, mastné škvrny očistite čističom škvŕn na textil. Impregnujeme sprejom na textil.

Syntetický materiál

Údržba tejto obuvi je veľmi nenáročná. Obmýva sa vlhkou handričkou, prípadne ľahkým saponátom a utrie sa do sucha. Obuv sa nemusí krémovať. Zvršok obuvi starostlivo chráňte pred priamym stykom s ostrými a drsnými predmetmi. Nevystavujte teplotám nad 40 ° C.

GORE-TEX


Membrána GORE-TEX zabudovaná do podšívky je vetruvzdorná a vodotesná, ale priepustná pre vodné pary, a preto priedušná.

U topánok, ktoré sú vybavené konštrukciou GORE-TEX, je dôležité nebrániť funkčnosti tejto konštrukcie pomocou produktov starostlivosti. Aby sa tomu zabránilo, neodporúča sa používať výrobky obsahujúce veľké množstvo tuku alebo oleja, pretože by to mohlo brániť priedušnosti vonkajšieho materiálu.

Materiály GORE-TEX sa skladajú z membrány s veľmi malými pórmi. Akonáhle je do práčky vložená topánka s GORE-texom, sú zničené a topánka už nie je vodotesná. Najlepšie je nečistoty ihrisko očistiť vlažnou vodou a štetcom na kožené topánky alebo špongiou na textilná obuv.

Na odkaze nižšie nájdete nami ponúkané základné čističe a impregnácia.

 

https://www.pidilidi.sk/impregnacia-a-starostlivost-o-obuv/

 

Odporúčame:

  1. Pri obúvaní obuvi uzavretého strihu používajte vždy obuvák, zabránite tak polámaniu pätovej časti.

  2. Obuv nikdy neperte v práčke.

  3. Životnosť obuvi nie je neobmedzená, preto obuv striedajte a nepoužívajte stále jednu a tú istú.

  4. Používajte pre každý účel tú správnu obuv.